De Griekse staatsrente stijgt weer en obligatiebeleggers kijken ook weer argwanend naar Spanje en Italië. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.Is de crisis in de eurozone terug van weggeweest? De Griekse 10-jaars rente kwam gisteren boven de 7 procent uit, het niveau waarbij zwakke eurolidstaten een aantal jaar geleden nog de handdoek in de ring moesten gooien en noodleningen moesten aanvragen. Vanochtend is de Griekse 10-jaars rente met meer dan een procentpunt doorgeschoten richting de 9 procent.
De forse stijging van de rente is ditmaal het gevolg van zorgen dat Griekenland weer zelf wil lenen op de kapitaalmarkt. Het tweede pakket noodleningen dat Griekenland heeft ontvangen, loopt eind dit jaar af. En de regering van premier Samaras heeft aangegeven dat het van de zogenoemde ‘bailouts’ af wil en dat Griekenland zich weer zelfstandig moet gaan financieren op de kapitaalmarkt. Voor Samaras is het opgeven van de Europese steunoperaties meer dan een prestigekwestie. Er is een aanzienlijke kans dat er weer verkiezingen komen in Griekenland en Samaras hoopt aan de macht te kunnen blijven door te laten zien dat Griekenland weer op eigen benen kan staan. Maar vanwege de slechte economie en de torenhoge schuldenberg van de Griekse staat is het haast uitgesloten dat Griekenland zichzelf weer kan bedruipen. Bovendien zien beleggers graag dat de Trojka (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF) een oogje in het zeil houdt in Athene.
2.In het kielzog van de uitverkoop in Griekse staatsleningen stijgt ook de risico-opslag voor Italiaanse en Spaanse staatsleningen met reuzenpassen. De vooraanstaande Duitse econoom Hans-Werner Sinn heeft tegen een aantal Duitse kranten gezegd dat de stijging van Italiaanse verplichtingen ten opzichte van het Eurosysteem met 67 miljard euro sinds juli een teken is van kapitaalvlucht. Dat is waarschijnlijk te negatief, en op dit moment moet de stijging van de risico-opslag worden gezien in de context van beleggers die risicovolle effecten verkopen, zoals aandelen en laagwaardige bedrijfsobligaties.
Ook speelt teleurstelling in de Europese Centrale Bank een rol. Beleggers hopen dat de ECB op grote schaal staatsleningen gaat kopen om de economie een impuls te geven en de inflatie weer op gang te krijgen. De inflatieverwachtingen van de obligatiemarkt blijven echter maar dalen, een teken dat beleggers niet verwachten dat de verdeelde ECB de rijen weet te sluiten en de geldpers gaat aanzetten.
3.Europese aandelenbeurzen kelderen vandaag, en de breed samengestelde Stoxx 600 Index is op weg naar het achtste verlies op rij, wat de langste verliesreeks in elf jaar tijd zou zijn. Alle belangrijke Europese aandelenbeurzen zijn inmiddels met meer dan 10 procent gedaald ten opzichte van de top van het jaar, waardoor er officieel sprake is van een correctie. Bovendien staat Europa voor het jaar 2014 diep in het rood. De AEX heeft inmiddels een jaarverlies van meer dan 8 procent opgelopen. Daarnaast keldert de Duitse rente naar bodemniveaus. Vanochtend bereikte de 10-jaarsr een nieuw dieptepunt van 0,715 procent.
4.De sell-off en het negatieve sentiment zijn momenteel zichzelf aan het versterken. Verkopen lokken verkopen uit en op een gegeven moment moeten posities gedwongen worden afgebouwd omdat bepaalde marges zijn overschreden. ‘Nieuw` nieuws is er niet en de donkere wolken hangen er nog steeds. Een afkoelende wereldeconomie - in het bijzonder de economie van de eurozone die weer dreigt te krimpen - en centrale banken die geen aanstalten maken om in te grijpen. Dan is er ook nog onzekerheid over de verspreiding van het Ebola-virus.
5.Wall Street heeft woensdagavond juist nog een groot deel van de verliezen weten weg te werken, nadat persbureau Bloomberg News op basis van ingewijden meldde dat Fed-voorzitter Janet Yellen haar vertrouwen in het herstel van de Amerikaanse economie heeft uitgesproken. Yellen zou afgelopen weekend in Washington achter gesloten deuren hebben gezegd dat de Amerikaanse economie geen noemenswaardige hinder zal ondervinden van de afkoelende wereldeconomie. De Amerikaanse economie kan met 3 procent groeien en ook de inflatie zou naar de 2 procent gaan stijgen, zou Yellen hebben gezegd. Het nieuws is opvallend, want een aantal prominente Fed-bestuurders heeft de afgelopen weken juist zijn zorgen uitgesproken over de consequenties van de zwakkere wereldeconomie voor de Amerikaanse economie.
6.De werkgelegenheid in Nederland is in september voor de zesde maand op rij gestegen. Sinds de arbeidsmarkt in april dit jaar begon te herstellen is de werkgelegenheid met 56.000 personen toegenomen en is de werkloosheid gedaald van 8,7 naar 8,0 procent. De vraag is echter of het herstel zal doorzetten. De economie van de eurozone is aan het afkoelen, en de Nederlandse economie heeft niet het vermogen om op eigen kracht een opgaande conjunctuur in stand te houden.
7.Waarom nog fiscale stimulering nodig als de olieprijs crasht? Volgens analisten van Citigroup bedraagt het stimulerende effect van de lagere olieprijs voor de wereldeconomie 1,1 biljoen dollar. Afgelopen zomer topte de olieprijs op 115 dollar. Vandaag gaat een vat Brent olie voor 83 dollar.
8.In de eurozone is Portugal het braafste jongetje van de klas. De regering gaat volgend jaar extra bezuinigingsmaatregelen nemen die overeenkomen met 0,7 procent van het nationaal inkomen om ervoor te zorgen dat het begrotingstekort in 2015 daalt naar 2,7 procent, tegen 4,8 procent dit jaar. Frankrijk heeft juist aangekondigd dat het begrotingstekort pas in 2017 aan de norm van 3 procent voldoet, vier jaar laten dan gepland. En de Italiaanse premier Matteo Renzi gaat de belastingen met 18 miljard euro verlagen. En dat is volgens Renzi de grootste belastingverlaging in de geschiedenis van Italië. Wel eentje waardoor het begrotingstekort volgend jaar stijgt naar 2,9 procent van het nationaal inkomen, tegen een gepland niveau van 2,8 procent in 2014. Dit terwijl het Italiaanse begrotingstekort oorspronkelijk zou dalen naar 2,2 procent in 2015.
9.Camiel Eurlings is per direct weg als topman bij KLM, de Nederlandse tak van de verlieslatende fusiemaatschappij Air France-KLM. In een achtergrondartikel gaat het Financieele Dagblad compleet los op Eurlings, alsof er nog een rekening moet worden vereffend. Eurlings zou een ijdel heethoofd zijn waarvan KLM van te voren kon weten dat hij niet kon managen, geen besluiten kon nemen, moeite heeft om zijn afspraken na te komen en weinig interesse heeft om een groot bedrijf te besturen, valt te lezen in de zakenkrant. Tot zover de Privé. Newswires die door professionele beleggers worden gelezen brengen het nieuws gezapig, en merken zijdelings op dat er recentelijk meer topmannen het veld hebben geruimd bij Air France-KLM.
10.Pensioenfonds ABP heeft de dekkingsgraad aan het einde van het derde kwartaal zien dalen naar 103,1 procent, onder de minimumgrens van 104 procent. Rentestanden zijn in het derde kwartaal verder gedaald. Dat zet de beleggingsopbrengsten onder druk en doet de waarde van de verplichtingen stijgen, waardoor de dekkingsgraad zakt.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl